Kontaktirajte nas


Što su to responzivne web stranice?

Responzivan web je tehnika kojom se izrađuju web stranice ili web aplikacije koje reagiraju na različite dimenzije uređaja ili browsera kojima im pristupamo. Za pojedine širine ekrana postoji poseban dio stilova koji prilagođava izgled stranice.

Dalmatian Dream Responsive design

Ako posjetite web stranicu preko vašeg PC-a ili laptopa, vidjet će te drugačije optimiziranu stranicu nego kada bi ju posjetili pomoću tablet uređaja ili smartphone-a. Mnoštvo je prednosti koje vam donosi responzivna internet stranica za trenutne ili buduće projekte. Međutim, treba napomenuti da responzivna web stranica nije za svaki web projekt.

Koje su prednosti responzivnih web stranica?

Dalmatian Dream Responzivne Stranice

Responzivne stranice omogućuju web programerima razvoj stranice koja je sadržajno ista ali se vizualno prilagođava za određeni format ekrana ili uređaja.
Stari način optimiziranja za mobilne uređaje se sastojao od dvije komponente. Poddomene za mobilnu verziju i skripte koja je otkrivala kojom vrstom uređaja pristupamo stranici. Možda ste primijetili da će vas neke internet stranice preusmjeriti na mobilnu verziju na poddomeni (npr. m.stranica.com ili mobile.stranica.com) prilikom posjeta pomoću tablet uređaja ili smartphone-a. Ova tehnika ima značajne negativne strane prilikom održavanja. Potrebno je ažurirati ili održavati dvije odvojene cjeline. To stvara probleme i za web administratora i za vlasnika web stranice.
Programeri mogu odlučiti koji se dijelovi web stranice neće prikazivati na smartphone-u kako bi ubrzali vrijeme učitavanja stranice i korisniku umanjili utrošak mobilnog prometa.

Google Mobile Friendly

Ima li responzivan web dizajn nedostataka?

Ima, u cijeni. Za dizajn i razvoj responzivnih web stranica potrebno je više vremena, truda i testiranja. Možete očekivati povećanje troškova izrade vaše internet stranice za 25% – 50%. Tvrtke čije usluge ili proizvodi na web stranicama imaju nizak postotak posjeta putem mobilnih uređaja možda se neće odlučiti uložiti dodatna sredstva u ovaj način marketinga.
No ostalima koji mogu izmjeriti u kojem se postotku pristupa njihovim internet stranicama putem mobilnih uređaja, to može biti vrijedno ulaganje.

Učinak responzivne web stranice na Search Engine Optimization

Osim vizualnog izgleda prilagođenog svim dimenzijama uređaja postoji i nekoliko skrivenih prednosti u odnosu na Search Engine Optimization (SEO). Neki članci čak sugeriraju da Google uskoro može unazaditi tagiranje onim internet stranicama koje nisu prilagodljive. Google čak daje i prijedloge web Developerima i dizajnerima o implementaciji responzivnih web stranica.

Isplati li se unaprijediti postojeću stranicu u responzivnu?

Stranice za sve uređaje

To ovisi. Kao što smo već spomenuli, responzivan web dizajn nije za svakoga. U nekim slučajevima prepreke će biti minorne. U drugim slučajevima bit će previsoke. Preporučujemo vam da nas kontaktirate kako bi analizirali vašu postojeću stranicu i dali vam neke smjernice.

Mogu li vidjeti primjer responzivne web stranice?

Naravno. Upravo ovdje. Naša stranice je u potpunosti responzivna. Pokušajte smanjiti prozor preglednika i vidjet ćete responzivnu web stranicu u akciji. Također možete posjetiti naš web putem tablet uređaja ili smartphone-a da vidite kako će se stranica automatski prilagoditi širini ekrana.